Fram fra gammel til ny tid

Starten.
Den 12. April 1919 vedtar Mosjøen Arbeiderparti å kjøpe instrumenter og starte partiets eget musikkorps. Det var et økonomisk løft å ta, men det ble ansett som "nødvendig for partiets trivsel og fremgang at de hadde musikk til sine stevner og arrangementer".
De første instrumentene "(2 b-kornetter, 1 ess-kornett, 2 althorn, 1 tenorbasun og 1 anden tenor)" ble i juni innkjøpt for kr 800,-. I tillegg ble bass og "småtromme" skaffet fra Christiania, og arbeidet med å finne noen som kunne spille på instrumentene startet.
Arild og Trygve Moe Jacobsen samt Tormod Svendsen hadde spilt en tid i Mosjøen Hornmusikk og dannet grunnstammen i det nye korpset. De jobbet iherdig med rekruttering og kunne 10. oktober 1919 holde konstituerende møte med 10 medlemmer i musikken.
Hornmusikken Fram var stiftet.

Tilknytningen til Arbeiderpartiet.
Fram stilte opp som underholdning på mange slags politiske arrangement i distriktet, 1.mai feiring, møter og arbeidsstevner samt arbeiderpartiets fester. I Fram's protokoll står det at spillingen på folkets hus den 8. mars 1921 gikk utmerket, og Hr. Martin Tranmæl uttalte etter sin tale at "det var den beste musikken han hadde hørt i det nordlige Norge".
Det står også beskrevet at medlemmer i Fram syklet til Susendalen for å spille på arbeidsstevner der ved flere anledninger.
I 1927 ble det bestemt å melde musikken kollektivt inn i Mosjøen Arbeiderparti. Det var Fram's formann, Fritz Moe Jacobsen, som mente at "sådan som forholdet nå er at de fleste av musikkens medlemmer står utenfor arbeiderbevegelsen, finner jeg aldeles forkastelig, i og med at mange ikke kjenner til beslutninger partiet fatter og saaledes titt kan ta standpunkt til saker som kan skade partiet".
Fram's forbindelse til partiet var sterk i mange tiår, men ble gradvis vannet ut. Fra 70-tallet var det ingen direkte forbindelse mellom musikken og partiet.

Aktive år.
Det var stor aktivitet i Fram allerede fra starten av. Det ble arrangert offentlige fester der Fram selv spilte til dans. Skirenn, basarer, teater og revyer var andre ting de holdt på med. Konserter og spilling 1. såvel som 17. mai må også nevnes.
Allerede den gang var den dyd av nødvendighet å komme på flere måter å skaffe korpset sårt tiltrengte midler til drift.
Tidlig på 20-tallet, kunne arrangering av offentlige fester være en "lukruativ" affære: Korpset kunne, etter en slik tilstelning, ha et overskudd på omlag 200 kr!
Loddsalg var et "must" på disse festene. Det heter seg at da et av medlemmene hadde solgt de siste loddene i boka, var etterspørselen etter flere lodd så stor, at han likeså solgte gjennpartene også! Det sier seg selv, at dette bød på problemer da trekningen skulle foretas.

Fram var aktive fra stiftelsesdatoen og helt til starten av den 2. verdenskrig. Medlemmene fryktet at "herrefolket" skulle beslaglegge Folkets hus, hvor instrumentene og andre eiendeler befant seg. Noen av medlemmene i Fram fikk låne en lastebil og kjørte så til Langjord gård, og fikk lagret sakene der. Tyskerne fant imidlertid instrumentene og satte i gang å "konsertere" på gårdstunet. Dette gikk ikke gårdbruker Harald Langjord med på, og etter å ha gjort seg morsk, fikk han instrumentene tilbake. Disse ble "stuvet" på kvisten, og ble liggende til krigens slutt.
Straks freden kom, startet mange ivrige medlemmer opp igjen, og Fram var klar til å spille den 17. mai 1945. På slutten av 40-tallet var medlemsmassen økt til hele 25 mann, noe som viste lysten på å opprettholde det gode kameratskapet som musikken brakte med seg.

Første kvinne.
37 år etter stiftelsen ble første kvinnelige musikanter opptatt i Hornmusikken Fram. På medlemslisten fra 1956 står Randi Johnsen og Aud Hammer oppført. I 2009 var over halvparten av Fram's medlemmer kvinner.

I dag møter dere Hornmusikken Fram i beste velgående, over 90 år etter at 3 musikanter fra Mosjøen Hornmusikk startet det hele. På slutten av 80-tallet var aktiviteten i Fram svært lav med bare noen få musikanter som møttes for å spille litt sammen. Nedleggelse av musikken ble avverget da venner og kjente gradvis kom til etter hvert og Fram gjorde "comeback" på 17. mai 1993.
Publikums applaus og jubel langs togruten gav inspirasjon til både gamle og nye medlemmer, og var nok medvirkende til å øke medlemstallet i Fram.
Etter denne perioden med tidvis bare 8-10 aktive musikanter, har Fram i dag ca 30 aktive medlemmer. Særdeles morsomt er det å se at så mange positive og flinke ungdommer med interesse for korps er kommet med.

Fritt etter 90-års Jubileumshefte skrevet av Per Armand Drevland.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

03.03 | 13:39
Fotoalbum har mottatt 1
26.09 | 13:42
Historien har mottatt 3
11.09 | 15:08
Min forside har mottatt 11
25.10 | 20:03
Medlemmer har mottatt 2
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE